Traktorregistrert ATV inndeling av klasser

Et bredt utvalg av våre Polaris fire- og sekshjulinger kan registreres som traktor.

Sist oppdatert 08.12.2023.

Artikkelen er skrevet med forbehold, – regelverket er stadig i endring. Se vår disclaimer / ansvarsfraskrivelse nederst.

Særskilt om traktorregistrert ATV og UTV.

Traktorregistrerte ATV & UTV faller inn under ulike klasser her i Norge. Det er Statens Vegvesen som er myndighet for nasjonal typegodkjenning og for implementering av EU-typegodkjenning i Norge.

INNDELING I KJØRETØYGRUPPE:

Hovedgruppe; Traktor klasse T:

Utgangspunktet er at denne typen kjøretøy faller inn under hovedgruppe T for traktor. Dette er forankret i traktorforskriften §4 (2) om hovedinndeling i klasse T for hjultraktor og kjøretøyforskriften §2-4.

Skal man forstå definisjoner og ikke minst videre inndeling må en imidlertid dykke inn i Traktorforordningen .

Vi har dykket inn i både regler og retningslinjer for å forstå og ikke minst forklare hovedlinjene for videre inndeling av ATV og UTV registrert som traktor;

Underinndeling med tallet 1 eller 3:

Innenfor hovedgruppen T er det gjort underinndeling med tallet 1 eller 3 som er viktig å merke seg:

Tjenestevekt:

T1: ATV og UTV med «tjenestevekt» over 600 kg.

T3: ATV og UTV med «tjenestevekt» på 600 kg eller mindre.

Slik vi forstår regelverket er «tjenestevekt» hentet fra punktet «kjøretøyets egenvekt med fører» som følger kjøretøyets typegodkjenning eller tilsvarende.

Det er også andre parametere som kan være avgjørende for om traktoren får underinndelingen i kjøretøygruppe 1 eller 3, men disse behandler vi ikke i denne artikkelen fordi de ikke fremstår relevante i relasjon til ATV og UTV.

Avhengig av «tjenestevekt» blir kjøretøyet altså inndelt i kjøretøygruppe T1 eller T3. Vi er likevel ikke helt i mål; Nå gjenstår inndeling etter bokstav for klassifisert hastighet. Her operer man med bokstaven a eller b;

Underinndeling med bokstaven a eller b:

Etter oppdeling i T1 eller T3 er det gjort underinndeling med bokstaven a eller b:

Hastighet;

a: Kjøretøy som har maks hastighet på 40 km/t.

b: Kjøretøy som har maks hastighet over 40 km/t.

Bokstavene a eller b kommer altså til anvendelse når ATV og UTV blir klassifisert etter hastighet.

Oppsummering, inndeling av kjøretøygruppe:

Bokstaven T for Traktor sammenstilles normalt med tallet 1 eller 3 på bakgrunn av kjøretøyets tjenestevekt og bokstaven a eller b som indikerer hvilken hastighet kjøretøyet er klassifisert for.

Dette gir følgende inndeling av kjøretøygrupper for traktorregistrerte ATV og UTV;

Bokstav a: T3, a og T1, a:  

> Traktorregistrerte kjøretøy med maksimal tillatt hastighet 40 km/t.

T3, a > Traktorregistrert ATV med begrensing på 40 km/t er typisk T3, a. fordi vekten er under 600 kg. (Typisk ATV som Polaris Sportsman og Scrambler.)

T1, a > Traktorregistrert UTV med begrensing på 40 km/t er typisk T1, a. fordi vekten er over 600 kg. (Typisk tyngre ATV som Polaris Big Boss 6×6 og UTV, som Polaris Ranger, RZR og General.)

Hvem kan kjøre T1, a og T3, a med hastighet inntil 40 km/t?

>> Kan føres av personer f.o.m. 16 år, forutsatt gyldig traktorsertifikat (eventuelt også bilsertifikat for de som har tatt det før 1. januar 2005.)

 Bokstav b: T3, b og T1, b:  

> Traktorregistrerte kjøretøy med maksimal tillatt hastighet over 40 km/t.

T3, b > Traktorregistrert ATV med tillatt hastighet over 40 km/t er typisk T3, b fordi egenvekten med fører er under 600 kg. (Typisk ATV som Polaris Sportsman og Scrambler.)

T1, b > Traktorregistrert UTV med tillatt hastighet over 40 km/t er typisk T1, b fordi vekten er over 600 kg. (Typisk tyngre ATV som Polaris Big Boss 6×6 og UTV, som Polaris Ranger, RZR og General.)

Hvem kan kjøre T1, b og T3, b med hastighet over 40 km/t?

>> Kan kjøres fra fylte 18 år med førerkort klasse B. Alternativt må du ha fylt 18 år og ha traktorsertifikat klasse 142 eller 143 som er uten hastighetsbegrensning. Standard traktorsertifikat er altså IKKE gyldig som førerkort for denne klassen. Forklaring; Førerkort klasse T (traktor) stopper på lovlig 50 km/t.

Hvilken hastighet får ATV og UTV klassifisert med T1, b eller T3, b?

Mest vanlig her er maks tillatt hastighet på 60 km/t, – enkelte modeller med ABS har maks tillat hastighet på 90 km/t og unntaksvis typegodkjenning som tillater 105 km/t på traktor med ABS.

Hva med tilhenger?: 

Tilhenger på T1, a eller T3, a klassifisert kjøretøy: Med riktig traktorsertifikat kan du kjøre med tilhenger T1, a eller T3, a registrert traktor (Maks 40 km/t). Les mer reglene hos Statens Vegvesen.

Tilhenger på T1, b eller T3, b klassifisert kjøretøy: Med vanlig bilsertifikat kan du ikke kjøre T1, b eller T3, b med tilhenger med mindre du har kode 142 i førerkortet eller BE-lappen. Dersom du tok førerkort på bil før 1. januar 2005 har du automatisk fått med kode 142. Kode 142 kan også tas med traktorlappen hos en kjøreskole. Les mer reglene hos Statens Vegvesen.

Særskilt om MC-registrert ATV (Quad):

MC registrert ATV (Quad) er en firehjuls-motorsykkel med hvite skilt. Disse kan kjøres lovlig på offentlig vei med førerkort klasse B. Polaris har gjennom årene hatt utvalgte RZR modeller registrerbare for kjøring på vei for 2 personer. Her kreves førerkort klasse B og godkjent hjelm er obligatorisk. Maksimalt tillatt motoreffekt på MC-registrert firehjuling er 15 KW, som tilsvarer ca. 21 HK.

Mopedregistrering:

Noen selger også mopeder som ser ut som en ATV selv om de ikke er beregnet for kjøring i ulendt terreng eller til å utføre arbeidsoppgaver.  Dette er litt utenfor vårt virkeområde, men(!) en mopedregistrert firehjuling kan kjøres med mopedførerbevis (fom. 16 år) eller førerkort klasse B. Ingen av våre Polaris ATV eller UTV leveres som moped.

Disclaimer / forbehold / ansvarsfraskrivelse mht. det som her er skrevet; 
Det vil i alle tilfelle være opp til kjøper og, eller sjåfør av kjøretøy å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg / unntak / endringer av det som her er beskrevet. Norsk Tilhengersenter as tar forbehold om feil, oppdateringer, og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet, kopiert, og, eller sitert.

 

Kilder: NTS Polaris team, lovdata.no, regjeringen.no og Statens Vegvesen.

 

Vi leverer Polaris ATV og UTV til en rekke ulike formål, – etter kundens preferanser.
Ditt redskap er vår lidenskap, start turen hos oss. 

Polaris RANGER Kinetic litium UTV terrengkjøretøy fra NTS

Polaris Kinetic El-Ranger

Banebrytende elektrisk terrengkjøretøy (UTV). Mindre vedlikehold, økt driftssikkerhet og enda bedre i ulendt terreng!

Paxster Utility elbiler til park og anlegg

PAXSTER Utility

Norskproduserte elektriske nyttekjøretøy i kompaktklassen. Særlig utviklet for kommune-, by-, park- og gårdsdrift!

Goupil elektriske nyttekjøretøy park og anlegg

Goupil elektriske nyttekjøretøy

Kompakte, manøvrerbare elektriske nyttekjøretøy for bymiljø, park og anlegg! Pickup, skap eller tipp-plan.

Elektriske nyttekjøretøy fra Polaris, Paxster og Goupil!

Vi tilrettelkegger, tilpasser og utstyrer ditt elektriske nyttekjøretøy i tråd med dine preferanser. Våre elektriske nyttekjøretøy har allsidige egenskaper og tilbys med løsninger som forenkller hverdagen.

NTS Nettbutikk

Nettbutikk 24/7

De fleste av våre produkter finner du i vår nettbutikk! Varer med kjøpknapp kan bestilles med sending via PostNord eller hentes på døgnåpent hentepunkt i Tønsberg eller Bærum.

Varer med kjøpknapp sendes for tiden for kun 199,- med PostNord . Klikk kontaktknappen tilknyttet produktet for henvendelse på varer uten kjøpknapp.

Gå til nettbutikken her eller velg blant noen av våre populære produktkategorier:

Hondafres honda snøfreser ferdig klargjort av oss på NTS 23x2

Honda snøfreser

Vi har vært ute en vinterdag før og hjelper deg med riktig modell for strøken oppkjørsel. Våre Hondafresere har sterk motor og løsninger som gjør det lett å manøvrere – på alle underlag og i all slags snø.

Sjekk ut våre Honda modeller her!

Cramer snøfreser Lithium batteri

Cramer elektrisk snøfreser

Nyhet! 82V 2-trinns, stillegående snøfreser med to uavhengige hubmotorer. Kjøp Cramer 82SN61 snøfreser med batteri og lader før 31.12.23 og få med ekstra batteri på kjøpet, totalpris kun 44.900,-

Sjekk ut kampanjen her!

Rammy snøfreser snowblower PRO Polaris Sportsman Ranger ATV UTV

Rammy fres til ATV & UTV

Finsk frontfreser til ATV og UTV. Ta snøbrøyting til et nytt nivå? Vi leverer både plogpakker og frontmonterte snøfresere til terrengkjøretøy. Vi tilpasser dessuten komplette maskiner med brøyteutstyr.

ATV med brøyteutstyr

Ferdig klargjort av fagfolk!

Når du kjøper snøfreser av oss på Norsk Tilhengersenter blir den montert, gjennomgått, kvalitetstestestet og startet før overlevering! Trenger du deler eller reparasjon av Honda eller Cramer snøfreser kan du ta kontakt med vårt serviceverksted i Bærum eller Tønsberg for prisoverslag.

BMX FOR BARN

Rocker BMX

THULE SYKKELSTATIV

Thule sykkelstativ

Nytt verksted i Bærum, økt kapasitet i Tønsberg

Nå har vi åpnet ny avdeling i Bærum; i Ringeriksveien 256 B, rett bak Byggmakker på Skui og utvidet kapasiteen på Sem i Tønsberg. Mer om våre verksteder her!

Godkjent verksted

Vårt verksted på Sem i Tønsberg utfører i tillegg EU-kontroll på tilhenger (Godkjent bilverksted og kontrollorgan 01). Les mer om våre godkjenninger her.

Nyttige sider for våre kunder:

Har tilhengerhjulet låst seg? Her er våre tips til å få løsnet hjulet!

TØNSBERG

Norsk Tilhengersenter as avd. Sem. Rett v/E18!

Åshaugveien 62 B. 3170 Sem

Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

Uke 27, 28, 29 og 30: Åpent 09 - 15.

Normalt åpent 8-16 man til fre. (Tlf. 09 - 16)

BÆRUM

Norsk Tilhengersenter as avd. Bærum. Rett bak Byggmakker!

Ringeriksveien 256 B. 1340 Skui

Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

Stengt uke 28, 29 og 30.

Normalt åpent 8-16 man til fre. (Tlf. 09 - 16)

Hent varer hos NTS via vårt hentepunkt

Døgnåpne hentepunkt

Rekker du ikke innom i vår åpningstid? Prøv våre hentepunkt. Ta kontakt for avtale om plassering av forhåndsbetalte varer i vårt hentepunkt. Tilgjengelig 24/7.

Når du oss ikke på telefon? Bruk vårt kontaktskjema!

Samarbeidspartner alpinlandslaget Norges skiforbund alpint

Alpinlandslaget

Strategisk samarbeidspartner med Alpinlandslaget. Polaris ATV og Tredalhengere kommer godt med i treningsarbeidet. Følg oss på Instagram og Facebook for relevante oppdateringer!

NCF; Norges Cykleforbund

Norges Cykleforbund

Stolt sponsor av Norges Cykleforbund. Tredal Lokkhengere og skaphengere er midt i blinken i sykkelmiljøet! Følg med på Facebook og Instagram for oppdateringer!

Tufte Gård synergier NTS

Tufte Gård

Tufte Gård en eventyrlig plass der Olaf Tufte stiller tøffe krav til utstyr og redskap. Midt i blinken som testarena for Polaris Ranger UTV og Tredal sport- og fritidshenger med lokk.

Hente henger og ATV NTS 231

Hente ATV eller henger?

Ta med med legitimasjon og BankID på mobil eller brikke når du kommer for å hente ny henger eller ATV. (Påkrevd ved registrering.) NB! ATV kunder må ha lagt inn forsikring etter våre retningslinjer.

Polaris originaldeler deler fra NTS

Polarisdeler, online!

Vi har komplett deleoversikt over alle Polaris kjøretøy; Detaljerte skisser med delenumre hjelper deg å finne delene du trenger. Samtidig er det enkelt å klikke med seg varene til handlekurven online. Finn delen og bestill her!