Regler tilhengerdekk vinter

Vinterdekk på tilhenger? Hvilke krav gjelder?

Kjører du med tilhenger på vinterføre et det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på bil; minst 3 mm. mønsterdybde.

Dette er forankret i Forskrift om bruk av kjøretøy (Lovdata) § 1-4 som omhandler hjul på kjøretøy; Her fremgår det at også dekk på tilhenger skal ha mønsterdybde minst 3 mm. i vintersesongen. For de fleste fylker gjelder dette i tiden fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag.

Geografisk er det likevel en skillelinje: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Piggdekk på tilhenger?

Sjåførens ansvar: Merk også at reglene presiserer at tilhenger ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til aktuelt føre. Tilsvarende at en må bruke vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende når føret krever det.

Sistnevnte presisering pålegger sjåføren et betydelig ansvar for å sko tilhengeren etter rådende forhold. Her kan man risikere avkortning i relasjon til forsikring dersom en ikke har gjort nødvendige grep.

komplette tilhengerhjul

M+S merking:

Vinterdekk er dekk som av produsenten eller regummieringsvirksomheten er merket med «Mud and snow» (M+S, MS, M&S, M-S) eller «3 peak mountain snowflake» (3PMSF/alpesymbolet). Bare vinterdekk tillates brukt med pigger, med unntak av dekk til motorsykkel og traktor.

3PMSF-merkingen:

Vinterdekk med merkingen 3PMSF eller alpetopper med snøfnugg forteller at dekkene er pålitelige og trygge å kjøre på i snø. Denne merkingen gis av et sertifisert laboratorium. For at dekket skal få denne merkingen må det testes på en standardisert metode og prestere på et tilfredsstillende nivå i relasjon til mobilitet og sikkerhet på snø.

Dette symbolet blir ofte omtalt som standarden for å vise at dekket er et godt vinterdekk. Det er imidlertid ikke spesielt utbredt på tilhengere selv om det finnes noen modeller i markedet.

Vi anbefaler piggdekk: Hos oss på Norsk Tilhengersenter og blant et flertall av våre leverandører er det bred enighet om at M+S merkede dekk med pigg gir best trygghet på vinterføre.

Se eksempler på komplette tilhengerhjul med pigg online i vår webshop.

Disclaimer / ansvarsfraskrivelse: Med forbehold om feil og mangler i innlegg; Det er i alle tilfelle hver enkelt sjåfør sitt ansvar å holde seg oppdatert mht. aktuelle bestemmelser, lover og regler.

FLERE NYTTIGE LINKER I RELASJON TIL TILHENGERHJUL:

Lese av tilhengerhjul: Vi forklarer hva kodene på tilhengerhjulet betyr

Kjøpe nye sko:  Se vårt utvalg komplette tilhengerhjul her!

Hvilke dimensjon kan du ha?  Dekk-kalkulator, finn lovlig avvik  (Ekstern side)

Hvilke hjul ble levert originalt?  Sjekk i vegvesenets kjøretøyregister (Ekstern side)

Lufttrykk i tilhengerhjul: Se våre tilhengerprodusenters lufttrykktabeller ++

Vi leverer Ifor Williams, Tredal og Tiki tilhengere til nesten alle formål.

Nedenfor kan du lese mer, sjekke ut vårt verksted eller klikke deg videre inn på våre facebook sider!

Nå både i Tønsberg og i Bærum!

Om våre verksteder  |  Servicetips tilhenger

Sem i Tønsberg

Norsk Tilhengersenter as avd Sem

Åshaugveien 62 B

3170 Sem

Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

Åpent 9-16 man til fre.

Vøyenenga i Bærum

Norsk Tilhengersenter as avd Vøyenenga

Borkenveien 4, Kirkerudbakken

1339 Vøyenenga

Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

Åpent 9-16 man til fre. Stengt uke 28-30.