Velg en side
Regler tilhengerdekk vinter

Vinterdekk på tilhenger? Hvilke krav gjelder?

Kjører du med tilhenger på vinterføre et det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på bil; minst 3 mm. mønsterdybde.

Dette er forankret i Forskrift om bruk av kjøretøy (Lovdata) § 1-4 som omhandler hjul på kjøretøy; Her fremgår det at også dekk på tilhenger skal ha mønsterdybde minst 3 mm. i vintersesongen. For de fleste fylker gjelder dette i tiden fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag.

Geografisk er det likevel en skillelinje: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Piggdekk på tilhenger?

Sjåførens ansvar: Merk også at reglene presiserer at tilhenger ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til aktuelt føre. Tilsvarende at en må bruke vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende når føret krever det.

Sistnevnte presisering pålegger sjåføren et betydelig ansvar for å sko tilhengeren etter rådende forhold. Her kan man risikere avkortning i relasjon til forsikring dersom en ikke har gjort nødvendige grep.

komplette tilhengerhjul

M+S merking:

Vinterdekk er dekk som av produsenten eller regummieringsvirksomheten er merket med «Mud and snow» (M+S, MS, M&S, M-S) eller «3 peak mountain snowflake» (3PMSF/alpesymbolet). Bare vinterdekk tillates brukt med pigger, med unntak av dekk til motorsykkel og traktor.

3PMSF-merkingen:

Vinterdekk med merkingen 3PMSF eller alpetopper med snøfnugg forteller at dekkene er pålitelige og trygge å kjøre på i snø. Denne merkingen gis av et sertifisert laboratorium. For at dekket skal få denne merkingen må det testes på en standardisert metode og prestere på et tilfredsstillende nivå i relasjon til mobilitet og sikkerhet på snø.

Dette symbolet blir ofte omtalt som standarden for å vise at dekket er et godt vinterdekk. Det er imidlertid ikke spesielt utbredt på tilhengere selv om det finnes noen modeller i markedet.

Vi anbefaler piggdekk: Hos oss på Norsk Tilhengersenter og blant et flertall av våre leverandører er det bred enighet om at M+S merkede dekk med pigg gir best trygghet på vinterføre.

Se eksempler på komplette tilhengerhjul med pigg online i vår webshop.

Disclaimer / ansvarsfraskrivelse: Med forbehold om feil og mangler i innlegg; Det er i alle tilfelle hver enkelt sjåfør sitt ansvar å holde seg oppdatert mht. aktuelle bestemmelser, lover og regler.

FLERE NYTTIGE LINKER I RELASJON TIL TILHENGERHJUL:

Lese av tilhengerhjul: Vi forklarer hva kodene på tilhengerhjulet betyr

Kjøpe nye sko:  Se vårt utvalg komplette tilhengerhjul her!

Hvilke dimensjon kan du ha?  Dekk-kalkulator, finn lovlig avvik  (Ekstern side)

Hvilke hjul ble levert originalt?  Sjekk i vegvesenets kjøretøyregister (Ekstern side)

Lufttrykk i tilhengerhjul: Se våre tilhengerprodusenters lufttrykktabeller ++

Vi leverer Ifor Williams, Tredal og Tiki tilhengere til nesten alle formål.

Nedenfor kan du lese mer, sjekke ut vårt verksted eller klikke deg videre inn på våre facebook sider!