Denne artikkelen ble oppdatert søndag 13. mars 2022 etter at Samferdselsdepartementet offentliggjorde nye regler om hastighet med tilhenger og campingvogn den 11. mars 2022. | Artikkelen ble sist redigert 15.03.2022.

tilhenger med eller uten brems 80 hastighet fart tempo 100

Etter nye regler innført i mars 2022 kan alle tilhengere nå trekkes i inntil 80 km/t på veier der dette er tillatt. Tidligere var det krav om brems på henger for å holde 80 km/t under gitte forutsetninger. Dette vilkåret er nå fjernet.

NB! Noen tilhengere kan etter en egen godkjenning trekkes i inntil 100 km/t.

Hovedregel: 80 km/t: Kjører du på en veg med fartsgrense over 80 km/t, kan du likevel ikke kjøre fortere enn 80 km/t når du trekker tilhenger medmindre du har egen godkjenning for tempo 100. Mer om dette nedenfor.

Med eller uten brems. Hva er tryggest? 

Svaret her gir seg naturligvis selv. Det er riktignok rimeligere å kjøpe en henger uten brems og dersom du ikke benytter din henger på motorvei, men mest i lokalområdet ditt, kan det være at det holder med en ubremset henger. Skal du benytte hengeren over avstander, eller på motorvei bør du likevel vurdere en henger med brems. Det er tryggere både for deg og andre trafikanter fordi hengerbremsen fungerer slik at hengeren bremser når trekkvognen bremser.

La oss oppsummere dette: 

Ut i fra lommeboken kan det lønne seg med en henger uten brems. Særlig fordi du uansett kan holde 80 km/t etter det nye regelverket. Samtidig er det færre vedlikeholdskostnader på en ubremset henger enn en henger med brems. Setter du sikkerheten først bør du likevel vurdere en henger med brems. I relasjon til forsikring blir det spennende å se hvordan dette vil slå ut i tiden fremover. Kanskje blir det ulike vilkår eller egenandeler relatert til hengerens utrustning.

Tempo 100 godkjenning: Fra mars 2022 ble det tillatt å trekke enkelte tilhengere i opptil 100 kilometer i timen.

Du finner en detaljert artikkel om «tempo 100» her.

Blant forutsetningene for «Tempo 100» er bremser og støtdempere på hengeren og stabilisatorkopling. Det oppstår også krav om EU kontroll annethvert år og dekk ikke eldre enn 6 år.

Tilhenger/campingvogn som er eldre enn fire år, må ha godkjent EU-kontroll før bestilling av kontroll for Tempo 100 hos Statens vegvesen. Tilhengere som er godkjent for Tempo 100 skal ha godkjent EU-kontroll hvert annet år (på samme måte som vanlige personbiler.)

Det er også krav til bilen som skal trekke henger i 100 km/t. Selv om tilhengeren er godkjent for Tempo 100, kan du altså ikke kjøre i 100 km/t uten at trekkbilen er innenfor kravene. Du kan sjekke om din bil og tilhenger kan bli godkjent for Tempo 100 i en egen «Tempo 100 kalkulator» på nettsiden til Statens Vegvesen.

Disclaimer / forbehold / ansvarsfraskrivelse; 
Det er ALLTID sjåførens eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Valg av tilhenger og sikring av last er den aktuelle sjåførens ansvar. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg / unntak / endringer av det som her er beskrevet. Norsk Tilhengersenter as tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Kilder og eksterne lenker om «tempo 100»:

   Polaris originaldeler parts copyrighted NTS logo

   Polarisdeler

   Vi har komplett deleoversikt på de fleste Polaris kjøretøy; Detaljerte skisser med delenumre hjelper deg å finne delene du trenger. 

   Finn delen og bestill her!

   Goupil Nyttekjøretøy

   Goupil elektriske nyttekjøretøy

   Kompakte, manøvrerbare elektriske nyttekjøretøy med lithium batterier! Franske Goupil er den del av Polaris konsernet og produserer el-kjøretøy for arbeidsoppgaver i bymiljø, park og anlegg.

   Polaris elektrisk Ranger KINETIC UTV ATV

   Polaris Kinetic El-Ranger

   Banebrytende elektrisk terrengkjøretøy fra Polaris. Færre vedlikeholdskostnader, økt driftssikkerhet og enda bedre i ulendt terreng. Ranger Kinetic modellene er antatt til Norge ila. 2023.

   goupil_logo

   Del av Polaris Industries

   I 2011 ble selskapet, som holder til i franske Lot-et-Garonne, tilsluttet Polaris Industries; den ledende amerikanske produsenten av nyttekjøretøy og fritidskjøretøy i ATV og UTV segmentet.

   Polaris logo NTS 2022

   Det grønne skiftet

   Vi gleder oss over Polaris storsatsing på elektriske nyttekjøretøy. Synergier fra Polaris strategiske oppkjøp i nytte- og terrengkjøretøybransjen gir økt kompetanse til videreutvikling av spennende, nye kjøretøy.

   NTS Nettbutikk

   Nettbutikk 24/7

   De fleste av våre produkter finner du i vår nettbutikk! Varer med kjøpknapp kan bestilles med sending via PostNord eller hentes på døgnåpent hentepunkt i Tønsberg eller Bærum.

   Varer med kjøpknapp sendes for tiden for kun 199,- med PostNord . Klikk kontaktknappen tilknyttet produktet for henvendelse på varer uten kjøpknapp.

   Gå til nettbutikken her eller velg blant noen av våre populære produktkategorier:

   BMX FOR BARN

   Rocker BMX

   THULE SYKKELSTATIV

   Thule sykkelstativ

   Nytt verksted i Bærum, økt kapasitet i Tønsberg

   Nå har vi åpnet ny avdeling i Bærum; i Ringeriksveien 256 B, rett bak Byggmakker på Skui og utvidet kapasiteen på Sem i Tønsberg. Mer om våre verksteder her!

   Godkjent verksted

   Vårt verksted på Sem i Tønsberg utfører i tillegg EU-kontroll på tilhenger (Godkjent bilverksted og kontrollorgan 01). Les mer om våre godkjenninger her.

   Nyttige sider for våre kunder:

   Har tilhengerhjulet låst seg? Her er våre tips til å få løsnet hjulet!

   TØNSBERG

   Norsk Tilhengersenter as avd. Sem. Rett v/E18!

   Åshaugveien 62 B. 3170 Sem

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Åpent 9-16 man til fre.

   Ny avd i BÆRUM!

   Norsk Tilhengersenter as avd. Bærum. Rett bak Byggmakker!

   Ringeriksveien 256 B. 1340 Skui

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Åpent 9-16 man til fre.

   NCF Norges Skiforbund alpint logo

   Partner for Alpinlandslaget!

   Vi er strategisk samarbeidspartner av Alpinlandslaget. Polaris ATV og Tredal skaphengere kommer godt med i treningsarbeidet. Følg oss på Instagram og Facebook for oppdateringer relatert til vårt samarbeid og innblikk i våre prosjekter!

   NCF; Norges Cykleforbund

   Sponsor for Norges Cykleforbund!

   Vi er stolt sponsor av Norges Cykleforbund. Lokkhengere og skaphengere er midt i blinken i sykkelmiljøet! Følg vår profil på Facebook og Instagram for oppdateringer og informasjon om våre sponsorobjekter!

   Polaris originaldeler parts copyrighted NTS logo

   Hente ny ATV eller tilhenger hos oss?

   Det er obligatorisk å ha med BankID på mobil eller kodebrikke når du kommer for å hente ny tilhenger eller nytt terrengkjøretøy. Dette er påkrevd ved registrering. Du må også ha med legitimasjon. NB! ATV kunder må ha lagt inn forsikring etter våre retningslinjer.

   Når du oss ikke på telefon? Bruk vårt kontaktskjema!

   Polaris originaldeler parts copyrighted NTS logo

   Polaris delekatalog, online!

   Vi har komplett deleoversikt over alle Polaris kjøretøy; Detaljerte skisser med delenumre hjelper deg å finne delene du trenger. Samtidig er det enkelt å klikke med seg varene til handlekurven online. Finn delen og bestill her!