Denne artikkelen ble oppdatert søndag 13. mars 2022 etter at Samferdselsdepartementet offentliggjorde nye regler om hastighet med tilhenger og campingvogn den 11. mars 2022. | Artikkelen ble sist redigert 15.03.2022.

tilhenger med eller uten brems 80 hastighet fart tempo 100

Etter nye regler innført i mars 2022 kan alle tilhengere nå trekkes i inntil 80 km/t på veier der dette er tillatt. Tidligere var det krav om brems på henger for å holde 80 km/t under gitte forutsetninger. Dette vilkåret er nå fjernet.

NB! Noen tilhengere kan etter en egen godkjenning trekkes i inntil 100 km/t.

tempo 100 godkjenning for tilhenger

Hovedregel: 80 km/t: Kjører du på en veg med fartsgrense over 80 km/t, kan du likevel ikke kjøre fortere enn 80 km/t når du trekker tilhenger medmindre du har egen godkjenning for tempo 100. Mer om dette nedenfor.

Med eller uten brems. Hva er tryggest? 

Svaret her gir seg naturligvis selv. Det er riktignok rimeligere å kjøpe en henger uten brems og dersom du ikke benytter din henger på motorvei, men mest i lokalområdet ditt, kan det være at det holder med en ubremset henger. Skal du benytte hengeren over avstander, eller på motorvei bør du likevel vurdere en henger med brems. Det er tryggere både for deg og andre trafikanter fordi hengerbremsen fungerer slik at hengeren bremser når trekkvognen bremser.

La oss oppsummere dette: 

Ut i fra lommeboken kan det lønne seg med en henger uten brems. Særlig fordi du uansett kan holde 80 km/t etter det nye regelverket. Samtidig er det færre vedlikeholdskostnader på en ubremset henger enn en henger med brems. Setter du sikkerheten først bør du likevel vurdere en henger med brems. I relasjon til forsikring blir det spennende å se hvordan dette vil slå ut i tiden fremover. Kanskje blir det ulike vilkår eller egenandeler relatert til hengerens utrustning.

Tempo 100 godkjenning: Fra mars 2022 ble det tillatt å trekke enkelte tilhengere i opptil 100 kilometer i timen.

Du finner en detaljert artikkel om «tempo 100» her.

Blant forutsetningene for «Tempo 100» er bremser og støtdempere på hengeren og stabilisatorkopling. Det oppstår også krav om EU kontroll annethvert år og dekk ikke eldre enn 6 år.

Tilhenger/campingvogn som er eldre enn fire år, må ha godkjent EU-kontroll før bestilling av kontroll for Tempo 100 hos Statens vegvesen. Tilhengere som er godkjent for Tempo 100 skal ha godkjent EU-kontroll hvert annet år (på samme måte som vanlige personbiler.)

Det er også krav til bilen som skal trekke henger i 100 km/t. Selv om tilhengeren er godkjent for Tempo 100, kan du altså ikke kjøre i 100 km/t uten at trekkbilen er innenfor kravene. Du kan sjekke om din bil og tilhenger kan bli godkjent for Tempo 100 i en egen «Tempo 100 kalkulator» på nettsiden til Statens Vegvesen.

Disclaimer / forbehold / ansvarsfraskrivelse; 
Det er ALLTID sjåførens eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Valg av tilhenger og sikring av last er den aktuelle sjåførens ansvar. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg / unntak / endringer av det som her er beskrevet. Norsk Tilhengersenter as tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Kilder og eksterne lenker om «tempo 100»:

   Polaris RANGER Kinetic litium UTV terrengkjøretøy fra NTS

   Polaris Kinetic El-Ranger

   Banebrytende elektrisk terrengkjøretøy (UTV). Mindre vedlikehold, økt driftssikkerhet og enda bedre i ulendt terreng!

   Paxster Utility elbiler til park og anlegg

   PAXSTER Utility

   Norskproduserte elektriske nyttekjøretøy i kompaktklassen. Særlig utviklet for kommune-, by-, park- og gårdsdrift!

   Goupil elektriske nyttekjøretøy park og anlegg

   Goupil elektriske nyttekjøretøy

   Kompakte, manøvrerbare elektriske nyttekjøretøy for bymiljø, park og anlegg! Pickup, skap eller tipp-plan.

   Elektriske nyttekjøretøy fra Polaris, Paxster og Goupil!

   Vi tilrettelkegger, tilpasser og utstyrer ditt elektriske nyttekjøretøy i tråd med dine preferanser. Våre elektriske nyttekjøretøy har allsidige egenskaper og tilbys med løsninger som forenkller hverdagen.

   NTS Nettbutikk

   Nettbutikk 24/7

   De fleste av våre produkter finner du i vår nettbutikk! Varer med kjøpknapp kan bestilles med sending via PostNord eller hentes på døgnåpent hentepunkt i Tønsberg eller Bærum.

   Varer med kjøpknapp sendes for tiden for kun 199,- med PostNord . Klikk kontaktknappen tilknyttet produktet for henvendelse på varer uten kjøpknapp.

   Gå til nettbutikken her eller velg blant noen av våre populære produktkategorier:

   Hondafres honda snøfreser ferdig klargjort av oss på NTS 23x2

   Honda snøfreser

   Vi har vært ute en vinterdag før og hjelper deg med riktig modell for strøken oppkjørsel. Våre Hondafresere har sterk motor og løsninger som gjør det lett å manøvrere – på alle underlag og i all slags snø.

   Sjekk ut våre Honda modeller her!

   Cramer snøfreser Lithium batteri

   Cramer elektrisk snøfreser

   Nyhet! 82V 2-trinns, stillegående snøfreser med to uavhengige hubmotorer. Kjøp Cramer 82SN61 snøfreser med batteri og lader før 31.12.23 og få med ekstra batteri på kjøpet, totalpris kun 44.900,-

   Sjekk ut kampanjen her!

   Rammy snøfreser snowblower PRO Polaris Sportsman Ranger ATV UTV

   Rammy fres til ATV & UTV

   Finsk frontfreser til ATV og UTV. Ta snøbrøyting til et nytt nivå? Vi leverer både plogpakker og frontmonterte snøfresere til terrengkjøretøy. Vi tilpasser dessuten komplette maskiner med brøyteutstyr.

   ATV med brøyteutstyr

   Ferdig klargjort av fagfolk!

   Når du kjøper snøfreser av oss på Norsk Tilhengersenter blir den montert, gjennomgått, kvalitetstestestet og startet før overlevering! Trenger du deler eller reparasjon av Honda eller Cramer snøfreser kan du ta kontakt med vårt serviceverksted i Bærum eller Tønsberg for prisoverslag.

   BMX FOR BARN

   Rocker BMX

   THULE SYKKELSTATIV

   Thule sykkelstativ

   Nytt verksted i Bærum, økt kapasitet i Tønsberg

   Nå har vi åpnet ny avdeling i Bærum; i Ringeriksveien 256 B, rett bak Byggmakker på Skui og utvidet kapasiteen på Sem i Tønsberg. Mer om våre verksteder her!

   Godkjent verksted

   Vårt verksted på Sem i Tønsberg utfører i tillegg EU-kontroll på tilhenger (Godkjent bilverksted og kontrollorgan 01). Les mer om våre godkjenninger her.

   Nyttige sider for våre kunder:

   Har tilhengerhjulet låst seg? Her er våre tips til å få løsnet hjulet!

   TØNSBERG

   Norsk Tilhengersenter as avd. Sem. Rett v/E18!

   Åshaugveien 62 B. 3170 Sem

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Uke 27, 28, 29 og 30: Åpent 09 - 15.

   Normalt åpent 8-16 man til fre. (Tlf. 09 - 16)

   BÆRUM

   Norsk Tilhengersenter as avd. Bærum. Rett bak Byggmakker!

   Ringeriksveien 256 B. 1340 Skui

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Stengt uke 28, 29 og 30.

   Normalt åpent 8-16 man til fre. (Tlf. 09 - 16)

   Hent varer hos NTS via vårt hentepunkt

   Døgnåpne hentepunkt

   Rekker du ikke innom i vår åpningstid? Prøv våre hentepunkt. Ta kontakt for avtale om plassering av forhåndsbetalte varer i vårt hentepunkt. Tilgjengelig 24/7.

   Når du oss ikke på telefon? Bruk vårt kontaktskjema!

   Samarbeidspartner alpinlandslaget Norges skiforbund alpint

   Alpinlandslaget

   Strategisk samarbeidspartner med Alpinlandslaget. Polaris ATV og Tredalhengere kommer godt med i treningsarbeidet. Følg oss på Instagram og Facebook for relevante oppdateringer!

   NCF; Norges Cykleforbund

   Norges Cykleforbund

   Stolt sponsor av Norges Cykleforbund. Tredal Lokkhengere og skaphengere er midt i blinken i sykkelmiljøet! Følg med på Facebook og Instagram for oppdateringer!

   Tufte Gård synergier NTS

   Tufte Gård

   Tufte Gård en eventyrlig plass der Olaf Tufte stiller tøffe krav til utstyr og redskap. Midt i blinken som testarena for Polaris Ranger UTV og Tredal sport- og fritidshenger med lokk.

   Hente henger og ATV NTS 231

   Hente ATV eller henger?

   Ta med med legitimasjon og BankID på mobil eller brikke når du kommer for å hente ny henger eller ATV. (Påkrevd ved registrering.) NB! ATV kunder må ha lagt inn forsikring etter våre retningslinjer.

   Polaris originaldeler deler fra NTS

   Polarisdeler, online!

   Vi har komplett deleoversikt over alle Polaris kjøretøy; Detaljerte skisser med delenumre hjelper deg å finne delene du trenger. Samtidig er det enkelt å klikke med seg varene til handlekurven online. Finn delen og bestill her!