Denne artikkelen ble oppdatert søndag 13. mars 2022 etter at Samferdselsdepartementet offentliggjorde nye regler om hastighet med tilhenger og campingvogn den 11. mars 2022. | Artikkelen ble sist redigert 15.03.2022.

tilhenger med eller uten brems 80 hastighet fart tempo 100

Etter nye regler innført i mars 2022 kan alle tilhengere nå trekkes i inntil 80 km/t på veier der dette er tillatt. Tidligere var det krav om brems på henger for å holde 80 km/t under gitte forutsetninger. Dette vilkåret er nå fjernet.

NB! Noen tilhengere kan etter en egen godkjenning trekkes i inntil 100 km/t.

Hovedregel: 80 km/t: Kjører du på en veg med fartsgrense over 80 km/t, kan du likevel ikke kjøre fortere enn 80 km/t når du trekker tilhenger medmindre du har egen godkjenning for tempo 100. Mer om dette nedenfor.

Med eller uten brems. Hva er tryggest? 

Svaret her gir seg naturligvis selv. Det er riktignok rimeligere å kjøpe en henger uten brems og dersom du ikke benytter din henger på motorvei, men mest i lokalområdet ditt, kan det være at det holder med en ubremset henger. Skal du benytte hengeren over avstander, eller på motorvei bør du likevel vurdere en henger med brems. Det er tryggere både for deg og andre trafikanter fordi hengerbremsen fungerer slik at hengeren bremser når trekkvognen bremser.

La oss oppsummere dette: 

Ut i fra lommeboken kan det lønne seg med en henger uten brems. Særlig fordi du uansett kan holde 80 km/t etter det nye regelverket. Samtidig er det færre vedlikeholdskostnader på en ubremset henger enn en henger med brems. Setter du sikkerheten først bør du likevel vurdere en henger med brems. I relasjon til forsikring blir det spennende å se hvordan dette vil slå ut i tiden fremover. Kanskje blir det ulike vilkår eller egenandeler relatert til hengerens utrustning.

Tempo 100 godkjenning: Fra mars 2022 ble det tillatt å trekke enkelte tilhengere i opptil 100 kilometer i timen.

Du finner en detaljert artikkel om «tempo 100» her.

Blant forutsetningene for «Tempo 100» er bremser og støtdempere på hengeren og stabilisatorkopling. Det oppstår også krav om EU kontroll annethvert år og dekk ikke eldre enn 6 år.

Tilhenger/campingvogn som er eldre enn fire år, må ha godkjent EU-kontroll før bestilling av kontroll for Tempo 100 hos Statens vegvesen. Tilhengere som er godkjent for Tempo 100 skal ha godkjent EU-kontroll hvert annet år (på samme måte som vanlige personbiler.)

Det er også krav til bilen som skal trekke henger i 100 km/t. Selv om tilhengeren er godkjent for Tempo 100, kan du altså ikke kjøre i 100 km/t uten at trekkbilen er innenfor kravene. Du kan sjekke om din bil og tilhenger kan bli godkjent for Tempo 100 i en egen «Tempo 100 kalkulator» på nettsiden til Statens Vegvesen.

Disclaimer / forbehold / ansvarsfraskrivelse; 
Det er ALLTID sjåførens eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Valg av tilhenger og sikring av last er den aktuelle sjåførens ansvar. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg / unntak / endringer av det som her er beskrevet. Norsk Tilhengersenter as tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Kilder og eksterne lenker om «tempo 100»:

   Nå både i Tønsberg og i Bærum!

   Om våre verksteder  |  Servicetips tilhenger

   Sem i Tønsberg

   Norsk Tilhengersenter as avd Sem

   Åshaugveien 62 B

   3170 Sem

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Åpent 9-16 man til fre.

   Vøyenenga i Bærum

   Norsk Tilhengersenter as avd Vøyenenga

   Borkenveien 4, Kirkerudbakken

   1339 Vøyenenga

   Tel. 21 69 05 90 | Kontaktskjema

   Åpent 9-16 man til fre. Stengt uke 28-30.